Jak dotychczas to moja ulubiona wersja lodów. Orzechowe! Mniam! Bardzo proste, z niewielką ilością składników. Tym razem wykorzystaliśmy do ozdobienia syrop klonowy i świeże jagody. Pycha...
Składniki (na 4 porcje):
- 1kg bananów, obranych, podzielonych na mniejsze części i zamrożonych
- ok. 100g orzechów włoskich, uprażonych i zmielonych na proszek
Do przybrania: syrop klonowy, jagody
Banany wyciągam z zamrażarki na ok. 10 minut; w tym czasie przygotowuję sobie orzechy (tzn. mielę je; staram się wcześniej uprażyć, by zdążyły nieco ostygnąć) i jagody. Miksuję banany na gładką masę, dodaję orzechy i jeszcze raz szybko miksuję - miksowanie bananów dzieje się za pomocą blendera ręcznego. Lody przekładam do pucharków, dodaję syrop klonowy i jagody. I zjadam :)
Prościej już chyba się nie da ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz