piątek, 5 lipca 2013

Lody, lody dla ochłody! Orzechowe


Jak dotychczas to moja ulubiona wersja lodów. Orzechowe! Mniam! Bardzo proste, z niewielką ilością składników. Tym razem wykorzystaliśmy do ozdobienia syrop klonowy i świeże jagody. Pycha...

Składniki (na 4 porcje):
  • 1kg bananów, obranych, podzielonych na mniejsze części i zamrożonych
  • ok. 100g orzechów włoskich, uprażonych i zmielonych na proszek
Do przybrania: syrop klonowy, jagody

Banany wyciągam z zamrażarki na ok. 10 minut; w tym czasie przygotowuję sobie orzechy (tzn. mielę je; staram się wcześniej uprażyć, by zdążyły nieco ostygnąć) i jagody. Miksuję banany na gładką masę, dodaję orzechy i jeszcze raz szybko miksuję - miksowanie bananów dzieje się za pomocą blendera ręcznego. Lody przekładam do pucharków, dodaję syrop klonowy i jagody. I zjadam :)
Prościej już chyba się nie da ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...