Czego by się tu napić, kiedy na dworze robi się ciepło? My często sięgamy po lemoniadę. Bez cukru :) Robimy różne wersje - czasem ze świeżą miętą czy melisą, czasem z imbirem, a czasem bez dodatków. Tym razem najprostsza wersja.
Składniki:
- 1,5l przegotowanej wody, ostudzonej
- 2 cytryny - sok z 1.5, połówka pokrojona na plasterki (cytryny najlepiej niewoskowane)
- 1 kopiasta łyżka miodu
- kostki lodu
Wodę, miód i sok z cytryny mieszamy w dzbanku, dodajemy cytrynę w plasterkach i lód. I pijemy :)
W wersji ze świeżymi ziołami - najpierw robię napar z ziół, studzę go, a potem dodaję pozostałe składniki. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemoniadę. Mi najbardziej smakuje podana razem z miętą. Często serwuję ją do posiłków, w specjalnych szklankach do napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki wraz z kostkami lodu. Lemoniada najbardziej smakuje mi zwłaszcza latem, gdy jest bardzo gorąco. Napój skutecznie orzeźwia i chłodzi. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuń