Bób i ryż to całkiem smaczne połączenie. Prosta i szybka kolacja lub obiad. Do kompletu trochę koperku i ewentualnie nieco startego parmezanu. Dla wegan wystarczy skropić oliwą.
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 szkl ugotowanego brązowego ryżu (wcześniej go namaczam przez kilka godzin i gotuję w wodzie, w której się moczył)
- 1 kg bobu, ugotowanego al dente (5-6 minut) i obranego
- 2 łyżki oliwy
- pęczek koperku
- ewentualnie - starty parmezan
- przyprawy: sól, pieprz zielony
Bób przygotowałam sobie poprzedniego wieczoru, kiedy dziewczynki już spały. Dzięki temu następnego dnia przygotowanie tego posiłku nie zajęło mi na prawdę wiele czasu.
Rano w garnku umieściłam ryż z wodą (2,5 razy więcej wody) i po południu go ugotowałam z odrobiną soli morskiej. Do gorącego ryżu dodałam zimny bób oraz oliwę i pieprz zielony. Można dodać starty parmezan (ale niekoniecznie). Podałam posypany koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz