Jesienna wersja kaszy jaglanej - ugotowałam ją na soku jabłkowym, dzięki czemu nabrała charakterystycznego dla jabłek nieco kwaśnego posmaku. Do tego, dla osłody, daktyle i suszona żurawina, a dla podkreślenia tych smaków - szczypta cynamonu. Pyszne połączenie!
Składniki (na 4 porcje):
- 5-6 daktyli, drobno posiekanych
- 1 szkl wody
- 1 szkl soku jabłkowego
- 3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej
- 2 łyżki nasion amarantusa (niekoniecznie, jeśli ich nie używasz weź nieco więcej kaszy jaglanej)
- garść żurawiny suszonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
Do garnka wlewam wodę i sok jabłkowy, wrzucam daktyle i żurawinę, zagotowuję. Następnie dodaję nasiona amarantusa oraz opłukaną kaszę jaglaną. Gotuję ok. 20 minut, aż kasza wchłonie prawie cały płyn.
Po ugotowaniu dodaję cynamon oraz zmielone siemię lniane. Przekładam do miseczek i od razu podaję :) Czasem, dla wzbogacenia wartości ożywczych (szczególnie dzieciom), dodaję po 1 łyżeczce oleju lnianego (lub jakiegoś innego nieoczyszczonego).
ooo! super śniadanie dla takiej przeziębionej mnie!
OdpowiedzUsuń