Składniki:
- 300g kaszy kuskus
- 500ml bulionu warzywnego (może być z kostki lub do wrzątku dodać przyprawy: paprykę, lubczyk, pieprz, sól; ja wybieram zwykle drugi sposób)
- 2 czerwone cebule, pokrojone w półplasterki
- 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
- seler naciowy (z jednego selera) - używam ekologicznego
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sos sojowy, sól morska, pieprz ziołowy
- kuleczki mozzarelli
Kaszę zalewam gorącym bulionem i odstawiam pod przykryciem. Po wchłonięciu płynu dodaję sos sojowy (1-2 łyżki) oraz doprawiam pieprzem ziołowym.
Na oliwie podsmażam cebulę, dodaję paprykę - chwilę razem duszę (ok. 5-8 minut), po czym dodaję posiekany seler naciowy. Wyłączam palnik i dodaję czosnek. Odstawiam.
W naczyniu żaroodpornym umieszczam warzywa, na nie wykładam kaszę oraz pokrojone na połówki kuleczki mozzarelli.
Zapiekam w temp. 180 stopni przez 35-40 minut.
Podaję z sałatką lub surówką.
Podaję z sałatką lub surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz