Nasza wariacja na temat pizzy. Na razowym, cienkim cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem amarantusowej. Na wierzchu - cebula, pieczarki i ser mozzarella. Cebula i pieczarki zostały wcześniej usmażonej na patelni grillowej. Pyszna!
Składniki na dużą blachę:
- 2 szkl mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szkl mąki amarantusowej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu /cukru nierafinowanego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- ok. 1.5 szkl wody
- 4-5 łyżek oliwy
Składniki na sos:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki domowego sosu pomidorowego (np. takiego) - jeśli nie mam akurat sosu używam po prostu odpowiednio większej ilości przecieru pomidorowego i nieco więcej ziół (np. oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy) oraz zwykle kilka posiekanych kaparów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
Obłożenie:
- 20 dag pieczarek, pokrojonych w cienkie plastry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 opakowanie sera mozzarella (użyłam małych kuleczek)
- parmezan, świeżo starty
Zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego - drożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę miodu, 1/3 szkl wody oraz 3-4 łyżki mąki. Pozostałą mąkę mieszam z solą. Kiedy drożdże ruszą przekładam je do miski z mąką, dodaję pozostałą wodę oraz oliwę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1h do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce).
Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowuję sos - mieszam wszystkie składniki w miseczce - oraz to, czym obłożę pizzę. Tym razem zajęłam się pieczarkami i cebulą, które zgrillowałam na patelni grillowej. Kuleczki mozzarelli poprzekrawałam na połówki.
Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Ciasto jeszcze raz zagniatam i rozwałkowuję (wiem, wiem, prawdziwej pizzy nie traktujemy wałkiem, ale mnie tak jest wygodniej) i umieszczam na wysmarowanej olejem i wysypanej blasze. Podpiekam je 3-4 minuty.
Na podpieczone ciasto wykładam sos pomidorowy, następnie układam cebulę, pieczarki oraz mozzarellę. Dodatkowo posypuję świeżo startym parmezanem.
Wkładam ponownie o piekarnika, tym razem na 12-13 minut.
Podaję z sałatką - tym razem najprostszą, mieszanka sałat z pomidorami, polana olejem rzepakowym (bio) oraz octem balsamicznym.
Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowuję sos - mieszam wszystkie składniki w miseczce - oraz to, czym obłożę pizzę. Tym razem zajęłam się pieczarkami i cebulą, które zgrillowałam na patelni grillowej. Kuleczki mozzarelli poprzekrawałam na połówki.
Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Ciasto jeszcze raz zagniatam i rozwałkowuję (wiem, wiem, prawdziwej pizzy nie traktujemy wałkiem, ale mnie tak jest wygodniej) i umieszczam na wysmarowanej olejem i wysypanej blasze. Podpiekam je 3-4 minuty.
Na podpieczone ciasto wykładam sos pomidorowy, następnie układam cebulę, pieczarki oraz mozzarellę. Dodatkowo posypuję świeżo startym parmezanem.
Wkładam ponownie o piekarnika, tym razem na 12-13 minut.
Podaję z sałatką - tym razem najprostszą, mieszanka sałat z pomidorami, polana olejem rzepakowym (bio) oraz octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz