Klasyczne lasagne zwykle kojarzy mi się z mnóstwem pracy - dwa sosy i warzywa do przygotowania (dla niektórych jeszcze mięso...); a potem jeszcze zmywanie tych wszystkich naczyń... Dlatego makaron lasagne nie jest częstym gościem na naszym stole ;) Chociaż bardzo go lubimy! Tym razem postanowiłam zrobić lasagne z grillowaną cukinią i prostym sosem warzywno-pomidorowym. Lasagne przygotowałam rano, podczas drzemki mojej młodszej córeczki, dzięki czemu wszystkie smaki się "przegryzły". Wyszło pysznie!
Składniki (dla 4 osób):
- 9 płatów makaronu lasagne (używam nie wymagającego podgotowania)
- 1 spora cukinia, obrana i pokrojona w plastry
- 1 marchew, starta na drobnych oczkach
- 1 cebula, pokrojona w kostkę (użyłam czerwonej)
- ok. 100g przecieru pomidorowego
- 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1.5 szkl wody
- 1 opakowanie sera mozzarella, pokrojonego w plastry (niekoniecznie)
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Cukinię usmażyłam na suchej patelni grillowej. Pokroiłam na mniejsze kawałki, odłożyłam na bok.
Na patelni zeszkliłam cebulę, dodałam do niej marchew, a następnie przecier pomidorowy i wodę. Dusiłam ok. 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dodałam przyprawy oraz czosnek.
Do naczynia żaroodpornego przełożyłam 3-4 łyżki sosu, na nim ułożyłam 3 płaty makaronu lasagne, połowę zgrillowanej cukini, następnie 1/3 sosu, który przykryłam kolejną warstwą makaronu (3 płaty), cukini (całość, która pozostała) i sosu (zużyłam ponownie mniej więcej 1/3). Na wierzch ułożyłam ostatnią warstwę makaronu, polałam go resztą sosu, na którym umieściłam pokrojoną w plastry mozzarellę.
Zapiekałam pod przykryciem, przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Podałam z kiszonymi ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz