Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis znaleziony w sieci (dokładnie tutaj). Zmodyfikowałam oczywiście składniki - zamiast ryżu, użyłam pszenicy (polecam też orkisz), dodałam nieco więcej warzyw i zmieniłam przyprawy. Danie sycące i bardzo pyszne!
Składniki (na 5-6 porcji):
- 1 szkl ziaren pszenicy lub orkiszu, namoczonych najlepiej na noc w 3 szkl wody
- 1/4 główki kapusty, poszatkowanej
- 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
- 1 pietruszka, pokrojona w półplasterki
- 1/2 selera, pokrojonego w plastry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szkl wrzątku
- garść orzechów nerkowca
- przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, kolendra, sól morska, pieprz ziołowy
Namoczone ziarna pszenicy ugotowałam w szybkowarze z odrobiną soli.
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam przyprawy, a następnie pozostałe warzywa. Smażyłam ok. 5-6 minut, po czym zalałam wrzątkiem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Gotowałam aż warzywa były miękkie.
Ugotowane warzywa wymieszałam z pszenicą.
Podałam posypane zieloną pietruszką.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń