Składniki (na blachę formatu 23x33cm):
- 4 małe banany, rozgniecione widelcem
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szkl mąki gryczanej
- 1.5 szkl maki orkiszowej razowej
- 1.5 szkl wody
- 1/3 szkl oleju z pestek winogron
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu /syropu z agawy /syropu klonowego
- 3 łyżeczki bio proszku do pieczenia (używam z kamieniem winnym i sodą; soda wcieście bananowym jest potrzebna, żeby nie wyszedł zakalec)
- 1 kopiasta łyżka kakao, najlepiej ekologicznego
- 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej
Składniki na polewę czekoladowo-kokosową:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao (użyłam raw)
- 2 łyżki miodu /syropu z agawy /syropu klonowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli morskiej
Banany wymieszałam z sokiem z cytryny, dodałam wodę, miód oraz olej, a następnie suche składniki, czyli mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Na końcu wmieszałam posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto wylałam na wysmarowaną i wysypaną blachę.
Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu przestudziłam na kratce i po ok. 20 minutach posmarowałam polewą czekoladowo-kokosową (wszystkie składniki na polewę wymieszałam w malakserze; polewa wyszła dość gęsta, rozsmarowałam ją nożem na jeszcze lekko ciepłym cieście).
Coś dla mojego Lubego:) Zapisuję do wypróbowania! Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
OdpowiedzUsuńPiekłam ostatnio coś podobnego,ciasta z bananami smakują cudownie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń