Zachciało mi się placków (co baaardzo rzadko się zdarza), a w domu nie było ani grama ziemniaka, więc zrobiłam placki z dostępnych pod ręką dyni i cukini. Dodałam do tego czosnek i imbir. Wyszły pyszne placki; choć dzieci nie za bardzo chciały je zjeść... Może dlatego, że to niezbyt efektowne danie ;) Choć wyglądają niepozornie, zniknęły wszystkie!
Składniki (na ok. 40 szt, małych):
- 1 dynia hokkaido (ok. 1kg, przed obraniem), obrana i wydrążona
- 1 cukinia, obrana i wydrążona (miałam jej mniej więcej tyle samo co dyni)
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- kawałek imbiru, zmiażdżony
- 8 jajek przepiórczych
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
- olej do smażenia (użyłam z pestek winogron)
Dynię i cukinię starłam na średnich oczkach, posoliłam i odstawiłam na 2-3h.
Dodałam pozostałe przyprawy, jajka, skrobię oraz mąkę. Wymieszałam.
Smażyłam na małej ilości oleju, na mocno rozgrzanej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz