Danie proste w wykonaniu i łatwe w modyfikacji - można użyć warzyw zalegających akurat w lodówce, smaczne i sycące. Można podać z dodatkiem chleba, ryżu, czy kaszy - istnieje bardzo dużo kombinacji. Myśmy zjedli samo, z dodatkiem ogórków kiszonych. Zamiast tofu, można użyć np. tempeh. Też będzie bardzo smaczne :)
Składniki:
- 1 szkl białej fasoli, namoczonej na noc
- 1 cebula, pokrojona w pióra
- 2 małe marchewki, pokrojone w półplasterki
- 1 pietruszka, pokrojona w półplasterki
- 100g wędzonego tofu, pokrojonego w cienkie plastry
- ok. 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szkl wody
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek
- do przybrania: pietruszka zielona, posiekana
Fasolę ugotowałam w szybkowarze. Odcedziłam i odstawiłam.
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pieczarki - dusiłam ok 4-5 minut, po czym dodałam pozostałe warzywa, i przyprawy. Zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu, aż warzywa były dostatecznie miękkie. Pod koniec dodałam wędzone tofu, czosnek oraz przecier pomidorowy. Po ok. 2-3 minutach dodałam ugotowaną fasolę, przykryłam pokrywką i odstawiłam na chwilę, by fasolka nieco się podgrzała.
Danie podałam posypane pietruszką zieloną, z dodatkiem ogórka kiszonego.
Uwielbiam takie dania. Warzywa, tofu, fasolka lub ciecierzyca. Można kombinować na wiele sposobów :-) Pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńfasolka mniam, chodzi za mną od kilku dni, pysznie Twoje danie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki :) Wszyscy zjedli ze smakiem!
Usuń