Składniki (dla 4-5 osób):
- 3/4 szkl kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szkl fasoli adzuki, namoczonej przez 6-8h
- 300g podgrzybków, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
- 1 duża cebula, pokrojona w pióra
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka sosu sojowego
- do podania: pietruszka zielona
Fasolę i kaszę ugotowałam osobno, wymieszałam i doprawiłam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym.
Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i dusiłam na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Doprawiłam solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem. Na dnie umieściłam połowę mieszanki fasolowo-kaszowej, następnie wyłożyłam grzyby z cebulką, a na wierzch drugą połowę fasoli i kaszy.
Zapiekałam pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Danie podałam posypane zieloną pietruszką. A do tego zjedliśmy sałatkę z buraków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz